Evo kako vrlo lako mozete kod kuce napraviti smjesu za otisak rukice ili nogice vaseg klinca.
Potrebno je:
- 2 salice sode bikarbone
- 1 salica gustina
- 1 salica vode
- sve zajedno pomjesajte pjenjacom u posudi, stavite na srednje jaku vatru i stalno mjesajte. Ja kasnije mijesam zlicom jer kad se pocne zgusnjavati tesko je sa pjenjacom. Gotovo je kad se masa pretvoti u kompaktnu smjesu, nalik kugle. Vazno je jedino stalno mijesati. Poklopite i ostavite 15-tak min da se prohladi. Razvaljajte na masnom papiru i oblikujte po zelji. Bitno je da odmah napravite otisak jer se masa brzo hladi i povrsinski stvrdnjava.
Moja vjerna pomocnica pomaze u pripremi.
Ovako izgleda na pocetku kuhanja.
Ovako izgleda kad je gotovo.
Mi smo odlucile u skladu sa bozicnim i zimskim ugodajem napraviti otisak u obliku rukavice. Slamkomsmo izbusile dvije rupice pa nakon sto se osusi, stavit cemo ukrasnu trakicu i lijepo objesiti.
Masu mozete i obojati bojama za kolace. Samo dodajte prije kuhanja boju. Mozete i nakon sto masu skuhate dodati pa boju umjesiti. Masa se lako razvalja oklagijom. U slucaju da vam je masa premekana, dodajte naknadno jos gustina ili ako je pretvrda malo vode.
Alternativa:
- mozda se gustin moze zamjeniti i brasnom, ali mi nismo probali
T ovdje ima 3 godine i 3 mjeseca.
Potrebno je:
- 2 salice sode bikarbone
- 1 salica gustina
- 1 salica vode
- sve zajedno pomjesajte pjenjacom u posudi, stavite na srednje jaku vatru i stalno mjesajte. Ja kasnije mijesam zlicom jer kad se pocne zgusnjavati tesko je sa pjenjacom. Gotovo je kad se masa pretvoti u kompaktnu smjesu, nalik kugle. Vazno je jedino stalno mijesati. Poklopite i ostavite 15-tak min da se prohladi. Razvaljajte na masnom papiru i oblikujte po zelji. Bitno je da odmah napravite otisak jer se masa brzo hladi i povrsinski stvrdnjava.
Moja vjerna pomocnica pomaze u pripremi.
Ovako izgleda na pocetku kuhanja.
Ovako izgleda kad je gotovo.
Mi smo odlucile u skladu sa bozicnim i zimskim ugodajem napraviti otisak u obliku rukavice. Slamkomsmo izbusile dvije rupice pa nakon sto se osusi, stavit cemo ukrasnu trakicu i lijepo objesiti.
Masu mozete i obojati bojama za kolace. Samo dodajte prije kuhanja boju. Mozete i nakon sto masu skuhate dodati pa boju umjesiti. Masa se lako razvalja oklagijom. U slucaju da vam je masa premekana, dodajte naknadno jos gustina ili ako je pretvrda malo vode.
Alternativa:
- mozda se gustin moze zamjeniti i brasnom, ali mi nismo probali
T ovdje ima 3 godine i 3 mjeseca.
Predivno! :)
OdgovoriIzbriši