Pretraži ovaj blog

Follow Me on Pinterest

četvrtak, 6. veljače 2014.

Soda + boje

Kada je rijec o sodi bikarboni, na vrhu je liste za zabavne i zanimljive pokuse. Tako je nastao i ovaj. Igrali smo se uz T i muz i ja :)

Potrebno je:
- soda bikarbona
- OCAT (koji nije na slici, a kljucan je)
- voda
- male posude
- tepsija ili neka veca posuda
- tekuce jestive boje
- pipete


Istresite izdasnu kolicinu sode u tepsiju. Ne moraju biti ovako velike i debele hrpice, cak naprotiv, tijekom pokusa smo shvatili da sto vise sode na jednom mjestu ne znaci i bolji rezultat.


U posudice sipajte vodu i u svako od posudica stavite malo octa (i alkoholni i jabucni rade svoj posao, provjerili smo) i uzmite boje koje zelite te sipajte kap, dvije.



A zatim, pokus. Uzmite pipetom tekucinu i sipajte u kapljicama na sodu. Dobit cete zanimljivu reakciju. Soda se lijepo zapjeni i susti. T je bila odusevljena.



Nakon nekog vremena protresli smo tepsiju da se soda rasporedi po tepsiji i nastavili posao pipetama. Ovako je to izgledalo pred kraj. Vatromet boja :)


Pipete su odlicne za jacanje malih prstica i fine motorike.

Alternativa:
- umjesto pipeta odlicno ce posluziti male bocice od tekucih jestivih boja koje isto kao i pipeta mogu dozirati sipanje, ako ste u manjku s njima, jos jedna alternativa bocice vode ili soka sa cepom kao dozatorom

T ovdje ima 3 godine i 5 mjeseci.

2 komentara: