Pretraži ovaj blog

Follow Me on Pinterest

petak, 26. srpnja 2013.

Eksperimnet (pokus) sa mlijekom

Ovo je bio nas prvi pokus. T je bila odusevljena i trazila me jos par puta da zeli ponovno to isprobati. Kada me nesto trazi ponovno raditi, znam da joj se svidjelo i da je bilo uspjesno. Kao sto je slucaj sa ovom aktivnosti.

Kada sa djecom radite pokuse, nakon sto im obajsnite sto cete raditi i nakon sto vide sto je sve potrebno, probajte ih pitate sto misle da ce se dogoditi. U ovom primjeru, sto ce se dogoditi sa bojama u mlijeku. Naravno da manja djeca nece znati odgovor, kao sto nije ni moja T znala, ali neka razvijaju mastu, neka povezuju stvari. Vjerujem da danas pitam T sto ce se dogoditi, a pokus smo radile prije vise od 3 mjeseca, da bi mi znala odgovoriti.

Potrebno je:
1. malo mlijeka (potpuno je svejedno koje)
2. posuda sa sirim dnom, ne mora biti duboka
3. tekuce boje
4. cackalica
5. detergent za pranje suda
6. mali tanjuric ili posudica u koju cete kapnuti malo detergenta

T je ovdje jako radoznala sto ce se desiti i sto je to mama pripremila...


U posudu sa sirim dnom sipajte malo mlijeka, tek toliko da prekrije dno. To mozete i djetetu ponuditi da sipa samo ili uz vasu pomoc. Nakon toga, ako je dijete mlade i nema jos toliku preciznost ruke, lagano treba kapnuti boje u mlijeko pazeci da se pri tome ne dodiruju i ne razljevaju.






Sipajte na tanjuric malo detergenta i dajte djetetu cackalicu da dobro umoci u detergent. A zatim vrh umocene cackalice neka umoci u neki krug boje. Dobit cete eksploziju boja i predivan mix.





Prvo umakanje cackalice daje najbolji rezultat. Ostala umakanja razliju boje, ali ne u toj mjeri kao prvo.





T je jos mijesala i mijesala sa cackalicom dok se sve boje nisu stopile u jednu.

Alternativa:
Mislim da je ovdje nema, a niti je potrebno.

T ovdje ima 2 godine i 8 mjeseci.

Nema komentara:

Objavi komentar