Pretraži ovaj blog

Follow Me on Pinterest

utorak, 8. listopada 2013.

Eksperiment/pokus sa sodom i octom

Jedne pomalo dosadne kisne veceri isprobali smo ovaj eksperimnet. Stvarno je zanimljiv i brzo se napravi.

Potrebno je:
- dublja posuda
- mlijeko
- tekuca boja za kolace
- detergent za sude
- cackalica
- tanjuric
- soda bikarbona
- vinski ocat






Prvo sipajte malo mlijeka u posudu, dodajte kap, dvije tekuce boje i cackalicom umocenom u detergent za sude dodirnite boju u mlijeku. Dobit cete divne sare, kao da boja eksplodira po mlijeku (taj pokus smo vec radili, ali bez danasnjeg drugog djela).





Zatim, nakon sto se malo poigrate sa bojama, dodajte od prilike povecu saku sode bikarbone i na nju sipajte alkoholni ocat. Istog trena, kada se te dvije stvari spoje, nastaje mali vulkan. Sto vise octa dodajete, "lava" sve vise raste.





Odusevljenje je veliko! :)





Pravi vulkan!





A nakon sto je vulkan tj lava zaustavljena, dobro dode i malo igranja i presipavanja. Nakon od prilike 10-tak minuta carolija prestaje djelovati i ostaje samo obojano mlijeko. U biti, shvatili smo da mlijeko i boja ovdje ne igraju neku ulogu (osim da se igramo sa bojom) jer stvari koje reagiraju su soda i alkoholni ocat.




Kada radimo neki pokus uvijek T pitam sto misli da ce se dogoditi. Znam da je jos malo da bi povezivala ovakve stvari, ali kako smo pokus sa mlijekom i bojom vec radili, sjetila se sto ce se dogoditi kada umoci cackalicu.
Alternativa:
- nema je

T ovdje ima 3 godine i 1 mjesec.

Nema komentara:

Objavi komentar